Rahasto on kuin pankkitili, mutta se on monipuolisempi. Rahastoon voi tallettaa käteisen lisäksi myös arvopapereita, kuten osakkeita tai korkotodistuksia.
Pääoma tarkoittaa rahastoon talletettua rahaa ja arvopapereita. Tuotto tarkoittaa sijoitetun pääoman osinko- tai korkotuottoja. Kun toimintaa rahoitetaan tuotoilla, rahaston pääomaan ei kosketa.
Rahaston tarkoitus on tukea taloudellisesti huippu-urheilun hyväksi tehtävää työtä esimerkiksi urheiluakatemioissa ja valmennuskeskuksissa.
Tavoite on kasvattaa huippu-urheilijoiden valmennustukea 30 prosentilla 2020-luvun aikana.
Lahjoittajat 20 miljoonaa Valtio 20 miljoonaa
Vastinraha tarkoittaa, että valtio on sitoutunut lahjoittamaan rahastoon saman verran kuin yksityislahjoituksilla on saatu kasaan, enimmillään 20 miljoonaa euroa.
40 miljoonan euron pääoma x keskimääräinen 5 %:n tuotto-odotus = 2 miljoonaa euroa vuodessa
Tavoite on kova, mutta ei mahdoton. Tavoitteena on pitkäjänteinen sijoitus, joten tuottoa ei voi päätellä nykyisen korkotason perusteella.
Olympiakomitea perusti rahaston vuonna 2018. Keväällä 2019 eduskunta teki lahjoituspäätöksen vastinrahan myöntämisestä.
Kaikki lahjoitukset kartuttavat rahaston pääomaa. Valtio on kuitenkin rajannut oman osuutensa 20 miljoonaan euroon.
Suomen Olympiakomitean tukisäätiön hallitus päättää rahaston käyttökohteista.
1. Jukka Rauhala (pj)
2. Antti Zitting
3. Sari Essayah
4. Sari Multala
5. Matti Nurminen
6. Mikko Salonen
7. Arto Kuusisto
Suomen Olympiakomitean hallitus valitsee säätiön hallituksen.
Rahastoa ei ole tarkoitus purkaa. Se voi jatkaa vaikka satoja vuosia. Vanhimmat suomalaiset säätiöt on perustettu jo 1800-luvulla.
Rahaston pääoma ohjataan alkuperäistä tarkoitusta vastaavaan käyttöön. Eduskunnan osuus palautuu valtion budjettiin.
Lastensairaalan ja Aalto-yliopiston esimerkit osoittavat, että isotkin keräyshankkeet voivat toteutua, jopa ylittyä.
Tuki ohjataan valmennusosaamisen ja harjoitteluolosuhteiden kehittämiseen ja urheilijan sosioekonomisen aseman parantamiseen.
Kokemuksen kautta tiedämme, että yksin harjoittelevan urheilijan on vaikea edetä huipulle. Kansainvälinen menestys edellyttää ammattimaista valmennusjärjestelmää.
Yksilölajeissa kansainväliselle huipulle nouseminen vaatii runsaasti resursseja jo kauan ennen kuin menestystä alkaa tulla. Huipulla olevat ja menestyneet urheilijat kyllä saavat tukea, mutta huipulle pyrkiville nuorille tukea on erittäin vähän tarjolla. Rahaston tuotolla tuetaan lahjakkaita urheilijoita uran ja menestyksen kannalta kriittisissä vaiheissa, jolloin tuella on investointiloogisesti suurin vaikuttavuus.
Haluamme taata menestyspotentiaalisimmille urheilijoillemme mahdollisuuden keskittyä sataprosenttisesti valmentautumiseen ja kansainvälisen huipun saavuttamiseen. Tähän eivät pelkät sponsoritulot riitä, vaan tarvitsemme myös Olympiarahaston kaltaisia tukimuotoja.
Ammattiurheilijat 2 miljoonaa
Yritykset 17 miljoonaa
Kansalaiskeräys 1 miljoona
+ valtio 20 miljoonaa
Rahankäyttö ohjautuu huippu-urheilun tehostamistukijärjestelmän kautta. Voit tutustua tukijärjestelmään https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/huippuvaiheen-ohjelma/valmennuksen-tukijarjestelma/
Ei. Sponsorointi on vastikkeellista markkinointiyhteistyötä. Nyt sen sijaan keräämme lahjoituksia.
Lahjoitus on vahva viesti yrityksen yhteiskuntavastuusta. Lisäksi Olympiarahasto vastaa siitä, että lahjoituksesta jää pysyvä jälki suomalaiseen urheiluun.
Et. Kaikki lahjoitukset menevät rahaston peruspääomaan. Rahaston tuotto syntyy vasta myöhemmin. Rahaston tarkoitus on vaikuttaa kauas tulevaisuuteen. Useimmat rahastosta hyötyvät urheilijat eivät ole vielä edes syntyneet.
Olympiarahasto tarjoaa yrityslahjoittajille lahjoitussummaan perustuvaa Ikuinen kädenjälki -ohjelmaa. Ohjelmapaketti sisältää mm. lahjoittajanäkyvyyttä, urheilijayhteistyötä sekä markkinointimateriaaleja.