BLOGI

ON AIKA LIPUTTAA JA LAHJOITTAA SUOMALAISELLE URHEILULLE

18-08-2020

Suomessa on 7 virallista ja 13 vakiintunutta liputuspäivää. Eino Leinon päivänä 6.7. liputamme runolle ja suvelle, Aleksis Kiven päivänä 10.10. suomalaiselle kirjallisuudelle ja Jean Sibeliuksen päivänä 8.12. suomalaiselle musiikille. Tänä vuonna Tove Janssonin syntymäpäivänä 9.8. liputettiin ensimmäistä kertaa myös suomalaiselle taiteelle.

Miska Kanervo kysyi Twitterissä 9.8. aiheellisesti, milloin vietetään ja liputetaan suomalaisen urheilun päivää. Ilkka Kanerva tarttui ideaan ja ehdotti päiväksi Paavo Nurmen syntymäpäivää 13.6. Se olisikin luonnollinen valinta, onhan Lentäväksi suomalaiseksi tituleerattu Nurmi 9-kertaisena kestävyysjuoksun olympiavoittajana yksi kaikkien aikojen legendaarisimmista urheilijoistamme.

Suomalainen urheilu jos mikä olisi liputuksen väärti. Kuinka monta kertaa Suomen lippu on vedetty salkoon kansainvälisten urheilukisojen näyttämöillä vuosikymmenien saatossa? Kuinka paljon suomalaiset urheilijat, urheiluvalmentajat, urheiluseurat ja lajiliitot ovat tehneet työtä näiden kilpailujen voittamiseksi? Se työ on mittava ja korvaamaton. Siksi he kaikki ovat ansainneet paitsi mitalinsa, myös yhteiskunnallisen arvostuksen tekemälleen työlle, josta iso osa on tehty palkattomana vapaaehtoistyönä.

Kansallinen liputuspäivä olisi merkittävä huomionosoitus Suomen ylivoimaisesti suurimmalle kansanliikkeelle, urheilulle. Jopa 1,5 miljoonaa suomalaista on seuratoiminnan, valmennuksen, urheiluakatemioiden ja huippu-urheilun kautta mukana suomalaisen urheilun arjessa.

Suomalaisen urheilun liputuspäivä olisi tärkeä symbolinen ele, mutta vieläkin tärkeämpää olisi, että urheilun yhteiskunnallinen arvostus näkyisi myös taloudellisena tukena. Koronaepidemia on ajanut monet urheiluseurat ja lajiliitot taloudelliseen ahdinkoon ja huippu-urheilijat pohtimaan entistäkin kriittisemmin omia uravalintojaan. Suomalaisen huippu-urheilun kohtalo on nyt vaakalaudalla enemmän kuin koskaan aiemmin.

Onneksi meillä on nyt myös ratkaisu ja lääke huippu-urheilun taloudellisen tilanteen korjaamiseen pitkällä aikajänteellä. Ratkaisu on Olympiarahasto, joka tarjoaa sekä yrityksille että yksityishenkilöille mahdollisuuden auttaa lupaavia nuoria urheilijoita kehittymään lajissaan.

On korkea aika liputtaa ja lahjoittaa suomalaisen urheilun puolesta. Tule mukaan urheilun tukijoukkoihin ja tee lahjoitus Olympiarahastolle jo tänään.

Jaakko Sippola

Olympiarahaston varainhankinnan johtaja v. 2019-2020

  • +358 50 577 5520