VÄGEN TILL TOPPEN ÄR LÅNG

Finländarna är en idrottstokig nation. Vi har 10 000 idrottsföreningar med 1,2 miljoner medlemmar som har idrott som fritidsintresse eller ägnar sig åt tävlingsidrott. Idrott är en folkrörelse som får personer i alla åldrar att röra på sig inom olika idrottsgrenar. Var femte finländare utför frivilligarbete inom motion och idrott.

En motionsinriktad livsstil och aktiv föreningsverksamhet skapar även grunden för internationella toppidrottares utveckling. Idrottsakademierna i Finland har 16 000 unga studerande. De arbetar alla hårt för att lyckas. Olympiafonden har grundats för att stödja lovande idrottares väg mot toppen. Ansvarsfull idrottsfostran stöder idrottarens dubbla karriär och gör att idrottaren kan utvecklas till elitnivå. I elitfasen är idrotten ett yrke, och utövandet stöds vid träningscenter och på läger, under ledning av sakkunnig personal.

MEDALJHUNGER

Det idrottstokiga Finland törstar efter framgång och medaljer. Med åren har det också blivit en rejäl medaljhög. Totalt har finländare på 111 år tagit 478 olympiska medaljer. Av dessa togs 31 redan innan Finland blev självständigt. Under OS i Paris 1924 samlade finländarna ihop hela 37 medaljer.

Det finns inte bara fantastiska framgångshistorier inom de traditionella olympiska grenarna, utan även inom de paralympiska grenarna och utanför OS-grenarna, till exempel inom innebandy, orientering och bilsport.

Oberoende av gren väcker favoritidrottarna finländarnas beundran och vi spänner oss å deras vägnar. När idrottarna tar hem vinsten torkar vi förstulet bort tårarna – och ger oss i väg till torget för att fira. Vi är stolta över våra idrottshjältar.

VARFÖR ELITIDROTT ÄR VIKTIG

Elitidrott har ett värde i sig själv. Den ger både individerna och samhället glädje och nytta. Elitidrott bygger gemenskap, stärker den nationella identiteten och lär oss god tävlan och andra levnadskonster. Den visar att det omöjliga kan vara möjligt. Elitidrotten ger samhället mer än den tar.

UNDERSÖKNINGAR VISAR ATT

74%

av finländarna är intresserade av att finländska idrottare når internationell framgång

72 %

av finländarna upplever att elitidrottare fungerar som positiva exempel som andra kan följa

70 %

av finländarna upplever att de blir på gott humör av att följa elitidrott

NU KAN DU VARA MED OM ATT SKAPA FRAMTIDENS IDROTTSSTJÄRNOR!

GE ETT BIDRAG